Skoči na sadržaj Skoči do podnožja

Ono najvažnije (elektroničko izdanje)

Augustyn Pelanowski

$4.99 USD

Opis

Bog nas poziva da vidimo ono najvažnije

Bog nas poziva da spoznamo ONO NAJVAŽNIJE – u ovom vremenu kada sve prestaje biti važno, počevši od ljudskog života u majčinu krilu, pa sve do poziva na život s Bogom, u epohi koja prethodi III. svjetskom ratu, koja se faktički odvija pred našim očima usprkos tomu što ih zatvaramo da ne bismo vidjeli!

Knjiga nastala na temelju duhovne obnove nazvane Ono najvažnije

Sve rjeđe me Duh Sveti poziva da držim govore i pitam se zašto je to tako. Kao da je njegov glas umuknuo. Ne samo da mi zdravstveno stanje sve češće otkazuje poslušnost, nego i, osluškujući bilo kakav glas pred vratima Biblije, sve češće čujem tišinu. Godine 2015. u Marijinu svetištu Leśniow ipak sam održao predavanje o duhovnoj obnovi, koje sam nazvao Ono najvažnije. Bio sam svjestan da će me Duh Sveti još jednom pokušati podsjetiti, mene i one koji su me slušali, na ljubav koja se iz Isusova Srca, iz Srca njegove Majke, širi svijetom. Ali onih željnih te ljubavi sve je manje. Dok sjedim u ispovjedaonici, susrećem ljude koji se kaju te, zabrinuti za stanje svoje duše i za budućnost, a prije svega za svoj spas, u tajnosti tiho ispovijedaju svoje grijehe. Istovremeno se na ulicama naših gradova sve češće može zapaziti marširanje i glasno deranje neprijatelja života, Crkve, samog Boga. Tko u tom trenutku ne bi pomislio na Sodomu, u kojoj je Lot kriomice anđelu ispovijedao zanemarivanje Boga u svojoj duši, pri čemu su vani odjekivali usklici izopačene i zaslijepljene gomile, koja je žudjela jedino za iskorištavanjem ljudskog tijela do mile volje?

Ne znam što donose naredne godine, ali osjeća se rast napetosti

U proljeće 2015. godine napisao sam tu rekolekciju, koju sam zatim održao u srpnju, ali, vremenski ograničen trajanjem konferencije, slušateljima, okupljenima u domu Majke Isusove u Leśniowu, mogao sam predstaviti samo jedan njezin dio. Zatim su uslijedili mjeseci pripreme teksta te rekolekcije za tiskanje. Njoj sam dodao i naknadna promišljanja, jer rekolekcija nikada ne završava u savjesti onoga koji savjest propovijeda. Voditelj duhovne obnove prvi je koji sluša riječ Božju. Ne znam što donose naredne godine, ali osjeća se rast napetosti koju, osim u kinematografskoj produkciji, možemo vidjeti i u očima ljudi, čiji je pogled sve površniji, kao da je izgubio svoju dubinu. Svugdje se osjeća strah. Zato je i sve nužnije propovijedati evanđelje, dobre vijesti koje daju nadu. Molim Boga da riječi koje sam odlučio izreći, napisati i korigirati budu od pomoći barem za neke, da otkriju spas u Isusu Kristu.

Iz autorova uvoda knjizi ‘Ono najvažnije’

 

Iz knjige Ono najvažnije

Kome reći sve o sebi?

Samo Bog je netko komu sigurno možemo reći sve o sebi, nitko drugi. Ne možeš se uzdati u nikoga drugoga. … Odvratiti srce od Gospodina i uzdati se u drugog čovjeka znači dovesti se u situaciju koja nije blagoslovljena, već prokleta.

Što je tebi najvažnije?

Nijedna, čak ni najskrivenija motivacija ne može biti toliko dobro skrivena da prije ili kasnije ne ispliva na površinu. Isus govori: „sve će se saznati“, „sve što u tami rekoste, na svjetlu će se čuti“. Svaka želja koju čovjek ima u srcu postaje vidljiva po gestama, pokretima, pogledima, riječima. Ono što je tebi najvažnije, izdaje te u svakoj gesti.

Ništa ne traje vječno – osim Njega…

Neki su se zbog drama u svojoj povijesti već uvjerili da nas čak i najbliže osobe mogu zgaziti i onda ostaje jedino Bog. Prije ili kasnije svi se u to uvjere. Čak i ako imaš najsretniji brak, to neće trajati vječno; netko od vas će prvi umrijeti. I tko onda ostaje? Ostaje on, Isus.

Sv. Filip Neri

Čovjek ne treba težiti tomu da je drugima neodoljiv zbog svojeg sjaja, raskoši, niti duhovne niti znanstvene. Možda je zato Neri govorio: „Čuvajte se u popodnevnim satima, jer tada Sotona običava najčešće napadati.“ Kad nam sve polazi za rukom i kad nas svi hvale, obožavaju, primjećuju, počinjemo živjeti za „oko ljudi“ i prestaje nam biti stalo do oka Providnosti. Tad je lako postati ponosan i početi vjerovati da si tko važan. Sv. Filip Neri je to dobro znao i zbog toga je svu snagu polagao u to da u očima drugih ne bude smatran svetim. Naprimjer, brijao je samo pola brade ili je, glumeći pijanca, sjedio s buteljom vina ispred crkve za vrijeme svete mise. Nekad je oblačio jaknu na krivu stranu i s koprivom u ruci, poput buketa cvijeća, paradirao gradom. Plašilo ga je jedino dobro mišljenje i divljenje te da ga smatraju svetim!

Ostali naslovi autora

U našoj biblioteci možete pronaći knjige:

  • Odlasci,
  • Valovi milosti,
  • Zašto Bog dopušta patnju (elektroničko izdanje),
  • Zvijer i prorok (elektroničko izdanje),
  • Josipov dom (elektroničko izdanje),
  • Odlasci (elektroničko izdanje)
  • i Nema više vremena.

Dodatne informacije

Težina 229 g
Dimenzije 13.2 × 20.3 cm
Prijevod

Melita Mesarić et al.

Možda će vam se također svidjeti…